De gemeentes Midden-Groningen en Oldambt hebben voor deze locatie gekozen omdat het zonnepark hier de minste impact heeft op de omgeving. De beoogde locatie van ligt tussen de A7, de N33, het Winschoterdiep en de spoorlijn Zuidbroek-Winschoten ten noorden van Meeden. Voor de opties ten zuiden van de spoorlijn was er onvoldoende draagvlak. Het park maakt relatief weinig inbreuk maakt op het landschap, omdat het omsloten is door dijken; die van het Winschoterdiep en de spoorlijn.
Omdat het belangrijk is dat het geld eerlijk verdeeld wordt, zijn er twee sub-coöperaties opgericht. Een voor Oldambt en een voor Midden-Groningen. Momenteel maken we hier alleen juridisch gezien gebruik van en doen we ons best om mensen uit beide gemeenten even goed te betrekken.
Het is de bedoeling een natuurinclusief zonnepark te realiseren in de Eekerpolder op het gebied van flora en fauna. Hierbij is het hoofddoel om levend water te creëren omdat dit de meeste potentie heeft voor biodiversiteit toename in dit gebied. Levend Water betekent niet alleen dat er letterlijk leven in het water zit, maar ook dat het water kan stromen (deze twee toepassingen versterken elkaar). Dit hopen we te realiseren door de bestaande sloten met elkaar te verbinden en zo een watercirculatie te laten ontstaan.
De natuur en het opbouwen en behouden hiervan is het uitgangspunt van dit plan. Een onderdeel hiervan is de Scheg, een noord-zuid verbinding met groen en plas-dras gebieden. Ook zullen er wildakkers komen, zowel in de Scheg als in het zuidelijk deel van het zonnepark.
Wat wekt zo’n zonnepark nou precies op aan energie? Voor het gebied in Midden-Groningen gaat het om een verwachte opwekking van 77.000 MWh per jaar, wat neerkomt op groene duurzame energie voor 16.282 huishoudens. Voor het gedeelte in Oldambt wordt verwacht dat het 105.000 MWh per jaar is.
Zonnepark Eekerpolder wordt voor een gedeelte eigendom van de coöperatie, oftewel van de bewoners. Met dat geld zullen o.a. fondsen worden opgericht. En dan vooral ook voor mensen met een kleine portemonnee. Misschien komt er een fonds voor mooie plannen in de dorpen, zoals bijvoorbeeld groene aanplant, een (nieuwe) speeltuin, dorpsevenementen of om bij te springen bij sport-/spel- en theater-vereningingen.
Hier kunt u zelf ideeën over in brengen want Coöperatie Eekerpolder is ontstaan om zeggenschap te waarborgen en financiële deelname te bewerkstelligen in de ontwikkeling en realisatie van Zonnepark Eekerpolder. Mèt en vòòr de inwoners van de gemeenten Oldambt en Midden Groningen.
Zonnepark Eekerpolder is een volledig gelijkwaardige samen-werking tussen Coöperatie Eekerpolder en Novar. Hierdoor bepalen de omwonenden voor een groot gedeelte wat er gebeurt.
Bij de ontwikkeling van een zonnepark met deze omvang is natuurlijk expertise nodig. Coöperatie Eekerpolder neemt daarvoor externe adviseurs in de arm, zoals Stel… Zij helpen ons op juridisch en financieel vlak. Zo kunnen we goed voor onze belangen opkomen.